петък, 7 ноември 2014 г.

Изкъпахте ли се, дами и господа депутати?

Когато в Парламента се дебатира за ново правителство, се изисква един особен вид мазохизъм, за да застанеш пред телевизора - да гледаш и слушаш речите на депутатите. Все едно те е заболял зъб, но не спираш да го натискаш с език. Проявявайки този мазохизъм не спечелих нищо, загубих няколко слънчеви ноемврийски часа и стигнах до един-единствен извод.
Той не съдържа нито една от думите "съгласие", "коалиция", "реформи", "устойчивост", "евроатлантически", "патриотичен", "компромис" и т. н. Нито става дума за "неравенства", "безпринципно", "ксенофобия", "задкулисие", "популизъм"...
Моят извод дойде по време на рекламите. Беше реклама или на някакъв шампоан, или на сапун - една жена изпитваше явна наслада, насапунисана под душа. Хрумна ми, че всичките ни депутати тази сутрин са минали през банята и, наслаждавайки се на умните си физиономии, са се изкъпали, за да бъдат чисти и спретнати за заседанието. Гледайки ги на трибуната, или седнали удобно в креслата си, се убедих, че е така. Но слушайки думите им, останах с впечатлението, че в последния месец депутатите ни са минали през много по-сериозна баня.

Толкова чисти ми се сториха! Бойко Борисов - проевропеец, реформатор, човек на консенсуса...(?!?) Михаил Миков обяснява какви важни реформи трябвало да се направят за доброто на хората... (ами защо не ги направихте?) Радан Кънев признава как излъгал избирателите си и пуска поздрав за правителството с песен на Стинг... (само дано не я изпълнява Цецка Цачева...) Лютви Местан говори за нормалност, за порочност, за безпринципност, за евроатлантизъм... (по-добре да поговорим за етноанадолизъм, нали?) Валери Симеонов се изживява като обединител на нацията, Росен Петров се изказва за опита и експертността на министрите, Волен Сидеров оценява прозрачност, честност, първенющина и излъгани избиратели, а Борислав Борисов пътува по съвсем различна магистрала, сравнявайки българското правителство и германското... (приятен път на всички!)
Явно изборите са за българските политици съчетание между баня, центрофуга, химическо чистене, че даже и пластична операция. През септември всички бяха едни оцапани стари муцуни, а след два месеца вече са нови, чисти и спретнати. Уродливото лице на парламентарните ни франкенщайнови изчадия е минало през златните ръце на доктор Енчев и сега на мястото им има холивудски усмивки! Те са чисто нови! Ухаят на свежото пране на леля Мария! Готови са за танци и песни на Стинг...
Но се чудя защо всички винят избирателите. Кого да изберат? Имало ли е нещо ново на сергията? Или само излъскано с Мистър Пропър... Хем по-чисто, хем по-лесно с помощта му е чудесно!
Сега да видим колко ще им отнеме да се оцапат до следващото къпане. Пред парламента Йоло Денев каза, че чака революцията през февруари. Около него крещяха някакви странни хора. Да, явно и избирателите имаме вина, но не защото гласуваме, а защото не крещим правилните неща. И всички сякаш се радваме не на "новите дрехи на царя", а на "новата баня на депутата".

Прочети още:
Поздрави от блатото! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар