четвъртък, 4 декември 2014 г.

Сблъсък на галактики

Във Факултета по журналистика ни учеха, че една новина трябва да отговори на няколко основни въпроса. Кой? Къде? Кога? Как? Отговарям бързо. Преди една седмица, в „София, братче, центъра на просветата“, с ударна вълна, разпространила се във времето и пространството, се сблъскаха два галактики. Културата. И Слави Бинев.

Галактическата българска култура редовно участва в подобни сблъсъци. Носейки се в мултикултурната вселена, тя сякаш е разположена така, че да привлича ударите на околните. Само в последните 25 години тази галактика получава от всяко правителство и всеки парламент по няколко звезди, които се опитват да я озарят със собственото си великолепие. Сега обаче културата има срещу себе си не просто някое мимолетно сияние, а друга галактика. Може би и това е причината ударната вълна от сблъсъка все още да не е отшумяла, въпреки че българите сме свикнали да бъдем свидетели на астрономически глупости, сътворени от политиците.

Има ли някой, който си мисли, че да наричаме господин Славчо Пенчев Бинев „галактика“ е пресилено? Давам факти. Първо: абсолютен балкански шампион по таекуондо, треньор и международен съдия по таекуондо, член на Изпълнителния комитет на БОК... Второ: главен акционер и председател на борда на директорите в "Ер-систем" АД, холдинг, включващ над сто дружества в сферата на охраната, развлекателния бизнес, строителството... Трето: "БИАД"! Четвърто: архонт! Пето: евродепутат... два мандата!!! Да продължавам ли? Какво по-логично от това в тази пъстра биография да се включи и шесто: председател на парламентарната комисия по култура и медии? Откъде накъде някакви хора ще протестират срещу това логично назначение? Какво толкова ще ѝ стане на културата ни?

В "Ерос и култура" Фройд разглежда културата като „сума от успехи и начинания, с които нашият живот се отдалечава от животинските ни предшественици и което служи на две цели: на защитата на хората от природата и на реализирането на човешките взаимоотношения“. Та не се ли е борил Слави Бинев за това цял живот? Нима таекуондото, охраната, развлекателния бизнес и строителството не ни отдалечават от животинските ни предшественици? Кой може да каже, че БИАД и Европейският парламент не допринасят точно за защитата на хората от природата и на реализирането на човешките взаимоотношения?

Кои са Йосиф Сърчаджиев и Александър Морфов за да казват, че Бинев не е подходящ кавалер на културата? Какво разбират те от парламентарни комисии? Парламентарните комисии не стоят ли много по-близо до БИАД, отколкото до Народния театър? От Патриотичния фронт обясниха, че назначението станало за няколко минути. А на въпроса „Кой предложи Бинев“ отговорът е изяснен – Цветан Цветанов. Никакво задкулисие. Уважаеми протестиращи в градинката Кристал, защо нападнахте Слави Бинев без да му дадете шанс да ви покаже как се работи за културата? Каква по-голяма реклама за родната култура от това Бинев да кове законите за нея?

От друга страна, българските творци напоследък с огромно желание протестират срещу решенията на своите управници. Днес сякаш всички проблеми на родното изкуство и култура се приписват на Бинев и Рашидов, което е прекалено – мълчаливо одобряваме Борисов и Цветанов, Сидеров, Бареков, Миков, Симеонов и Доган, а плачем срещу хората, назначени от тях. Бинев е отхвърлен още преди да покаже „уникалните“ си административни способности. Даже Вежди го бойкотира, вероятно доволен, че протестите срещу Бинев ще накарат протестите срещу него самия да замлъкнат.

В сблъсъка на двете галактики обаче има нещо странно. И то се крие не във въпросите кой, къде, кога, как, а във въпроса защо. Защо парламентът назначи точно Слави Бинев на този пост? Много ли е трудно да се предположи, че това ще предизвика реакцията на Морфов и компания? Без да надценявам прозорливостта на парламентарните ни сили, искам да предположа, че ефектът от това абсурдно назначение е търсен. Една седмица всички медии нищят сблъсъка на Бинев с културата, докато през това време сме свидетели на поредните наводнения в едни градчета, отдалечени от „центъра на просветата“. В същото време разни баби и дядовци се редят на опашки, за да си изтеглят спестяванията. Онова прословуто тефтерче на Златанов е безследно загубено. А Брюксел и Путин карат Борисов и Плевнелиев да се чудят какво да обясняват за Южен поток. Но ние си обсъждаме Бинев и неговата велика комисия...

Да предположим, че утре държавата остане без газ, без банки, без пари. Наводненията продължат. Цената на тока и парното се увеличи още. Да предположим, че тази зима се окаже по-тежка от миналата. Какво биха направили българските политици? Кое е по-лесно – да обясняват защо не си вършат работата, или да назначат Бат' Сали в комисията по околна среда и да се подсмихват, докато гледат по централните новини протестите на еколозите?

Прочети още:
Гьобек Битие 

1 коментар: