събота, 14 май 2016 г.

За Бога, братя, не референдумствувайте!

Имам изключително силен имунитет срещу интернет публикациите и вече нищо не може да наруши моята устойчивост. Преди години неграмотността и тъпотата ме изумяваха, но след като волю-неволю понатрупах стаж в четене на случайно попаднали ми статии, публикации в блогове, статуси в социални мрежи, мнения във форуми (включително и спортни форуми, щото който не е влизал в спортен форум, където спорят за български футбол, не е видял и една стотна от глупостта на планетата), след всички тези продължителни и безмилостни ваксинации, аз се чувствам абсолютен Айрън Мен! Непробиваем! Неподатлив на атаките ИМ! Дебелокож и спокоен в своята обвивка, защитен от брониран щит, отразяващ и отблъскващ всички мнения и коментари, заливащи това все по-необятно интернет пространство. И въпреки, че ТЕ ежедневно и ежечасно се спускаха към мен като двеста милиона безкомпромисни кокодиневски сперматозоида, аз оставах корав, неоплоден и хладен като най-здравото великденско яйце, оставено цяла година на съхранение в хладилника.

Да, до съвсем скоро беше така. И си мислех, че винаги ще бъда неуязвим. Но се оказа, че все пак е имало нещо, което може да разбие на сол кристално чистата чашка, от която пиех своето безразличие.


Не е неграмотността. Вече съм свикнал да пазарувам в "най-лонови турбички", да си обувам "чураби", да се жалвам от "опщината" и да хапвам "козанах", "кура-бии" и баница с "късмед". Няма изписване на дума, с което някой може да ме уплаши.

Не е и чудното родно качество на "специалист по всичко". Съвсем нормално е всеки човек, имащ фейсбук и смартфон, да има и мнение за геополитика, журналистика, история, политология, архитектура, мода, медицина, музика, астрология, секс, расизъм, гейове, ракетомоделизъм, ядрена физика и за това сами ли сме в космоса. Какво толкова, та това го знаят и седемгодишните деца, нали всичко може да се намери в уикипедията...

Какво мислите, че е?

Откровената, всепоглъщаща, дълбока и необятна тъпота? Не, кой ще ѝ обръща внимание в днешно време...

Моят щит на спокойствието беше пробит, счупен, стъпкан, претопен и предаден за вторични суровини не от глупаците, с които съм свикнал както с въздуха. А от другите. УМНИТЕ. Интелигентните. Мъдрите, здравомислещи и задълбочени индивиди, чието мнение много пъти съм пропускал, но в последните дни стигнах до прозрение.

Защото ТЕ ме убедиха, че всички нас ни дебне страшна опасност.

Мозъкът ми осъзна опасността, успя да я проумее, четейки всички тези статии, статуси, мнения, коментари... Ако трябва да опиша моето просветление под формата на диалог, то ще изглежда така:

МОЗЪКЪТ МИ:
Какво става?

УМНИТЕ:
Изложени сме на ужасна опасност!!!

МОЗЪКЪТ МИ:
Така ли? Каква?

УМНИТЕ:
Ти знаеш ли какво се случи преди два дни?

МОЗЪКЪТ МИ:
Какво?

УМНИТЕ:
Народното събрание одобри провеждането на Национален референдум съвместно с президентските избори.

МОЗЪКЪТ МИ:
А? Това ли било? Знам, но... Какво страшно има в това?

УМНИТЕ:
Наистина ли не осъзнаваш какво означава това? Наистина ли не знаеш какъв е този референдум?

МОЗЪКЪТ МИ:
Мислех, че знам. Нещо за смяна на избирателната система, за намаляване на депутатите и на субсидиите за партиите...

УМНИТЕ:
Тъпак! Ти гледаш само на повърхността! Предложението за този референдум било внесено от инициативен комитет, събрал близо 700 000 подписа. Представяш ли си как се събират толкова подписи? Та това е невъзможно! Но да оставим това, този референдум ще включва въпрос за промяна на избирателната система с мажоритарна. Разбираш ли, че това ще сложи край на партийните листи. Ще се гласува за ХОРА! Не за партии! Това е лудост...

МОЗЪКЪТ МИ:
Но нали все пак депутатите са хора...

УМНИТЕ:
Наивник такъв! Ако ги избираме мажоритарно малките партии ще си отидат! Какво ще правим без тях? Ти представяш ли какво щеше да е парламентът без Сидеров, Валери Симеонов, Бареков и АБВ? Нямаше да има коректив! Управляващите щяха да правят каквото си искат.

МОЗЪКЪТ МИ:
Но те и сега си правят каквото си искат...

УМНИТЕ:
Грешиш! Именно благодарение на малките партии Бойко се справя с бремето на властта! Та нали така има кой да му е виновен, докато папите се редят на опашка да го галят по главата! Спомни си и тройната коалиция... Малките партии са чистите планински поточета, които пълнят могъщата река на демокрацията...

МОЗЪКЪТ МИ:
О! Звучи умно! Кой го е казал? Да не е някой американски президент?

УМНИТЕ:
Смешник! Американците са все още с две партии, ама какво да се очаква от държава, създадена преди два века и половина. Нека се върнем на нашия си референдум. Той предлага намаляване броя на народните представители на 120. Знаеш ли какво ще се случи, ако останат толкова малко? Ами ние направо ще си останем без депутати! Те 240 нищо не могат да направят, та представяш ли си ако са 120? И ако пак ходят само половината на работа, това прави 60... От които обикновено една трета са в кафето и в ресторанта, значи остават 40! Половината от тях ако са на интервюта по медиите... 20! И ако десетина излязат по нужда, а още десетина се зачетат във вестниците... Кой ще гласува? КОЙ ЩЕ НИ ДАДЕ КВОРУМ???

МОЗЪКЪТ МИ:
Ясно...

УМНИТЕ:
Нищо не ти е ясно, наивник такъв! Съвсем не е само това, ами сме под угроза да бъде въведено и задължително гласуване, на всичкото отгоре и електронно. Представи си как те задължават да ходиш и да избираш управляващите. Ти може да си имаш някаква по-важна работа, а те ще те карат да гласуваш! А електронното? Каква е тая анархия? Да гласуваш от компютър! Какво е това гласуване, кажи, ако не се наредиш на опашката и лелката не разтвори голямата папка със списъците да ти търси името...  Та това избори ли са или някаква игра с бонбонки във фейса!

МОЗЪКЪТ МИ:
Така е. Но все пак бих искал да се намалят субсидиите. Защо да им плащаме по 11 лева на глас?

УМНИТЕ:
Това е най-страшното от всичко, ограничено същество такова! Като не им дадеш субсидии, те ще почнат да зависят от бизнесмените, щото без субсидията ще обеднеят и всеки ще може да ги купи. Напротив, субсидията трябва да е още по-висока, защото тогава няма да има корупция! Кой ще извади толкоз много пари, че да може да ги подмами, ако те трупат милиони от субсидии? КОЙ? КОЙ, питам, има толкова пари?

МОЗЪКЪТ МИ:
Добре. Съгласен съм. Опасността е голяма!

УМНИТЕ:
Пропускаш последния въпрос! Не го забравяй... Това е като ситния шрифт в ипотечните договори! Толкова дълъг и засукан въпрос... Май беше за някакъв пряк избор на директори на областни дирекции и началници на районни управления на МВР... Не сме много наясно какво е това и защо го предлагат, но сме сигурни, че и тук стои нещо страшно гадно!

МОЗЪКЪТ МИ:
Ох.

УМНИТЕ:
Ти не чу ли какво каза президентът за референдума? Къде си дремал? Плевнелиев го нарече "ядреното оръжие на демокрацията". Ти чувал ли си за Хирошима? Нагасаки? Ехо?

МОЗЪКЪТ МИ:
Ох.

УМНИТЕ:
Но да оставим президента, на него и без това никой не му обръща внимание. Да оставим и самите въпроси. Най-важното е, че оня, дето предлага референдума е чалгаджия! И има гола глава. Висок е близо 2 метра и носи тъмни очила! Води някакво предаване и всяка вечер е по телевизията в продължение на 16 години! Пее по стадиони, въпреки че не е никакъв певец. И пропагандира чалга! ЧАЛГААА! Ти каква музика слушаш?

МОЗЪКЪТ МИ:
Вчера бях на опера.

УМНИТЕ:
Хак да ти е! След тоя референдум няма опера-мопера! Всичко ще стане чалга! ЧАЛГААА!

УМНИТЕ СЕ ДЕРАТ ДЕСЕТ МИНУТИ И ПОВТАРЯТ ПОСЛЕДНАТА ДУМА С УДЪЛЖЕНО "ААА". ПОСЛЕ ЗАВЕСАТА ПАДА, СЛЕДВАТ БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ, А АЗ СЯДАМ ДА НАПИША ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ, ЗА ДА ПРЕДПАЗЯ ВСИЧКИ ОТ ОПАСНОСТТА, КОЯТО ОСЪЗНАХ.

Скъпи приятели, ТЕ са прави!
Дано проевропейски ориентираният ни президент съумее да стопира тази лудост!
ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ РЕФЕРЕДУМСТВУВАЙТЕ!
В противен случай...


Бум!

Няма коментари:

Публикуване на коментар